Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Heist

Restauratie Kaasstrooimolen

De Kaasstrooimolen in Bruggeneinde krijgt een grondige restauratie. Zo behoudt de molen zijn eeuwenoude glorie én blijft hij maalvaardig. Deze maand zorgt de aannemer al voor de eerste voorbereidende werken zoals het zagen en drogen van het hout. Na de droogtijd van het hout starten in september 2024 de restauratie­werken op het terrein.

Welke werkzaamheden zullen gebeuren?

  • Vervanging en aanpassing van de huidige beplanking om verdere schade te voorkomen en een betere bescherming te bieden tegen weersinvloeden.
  • Volledige vervanging van de wieken en hun draagstructuur om de molen maalvaardig te houden.
  • Grondige schilderbeurt en installatie van een bliksemafleider om de molen en de omgeving te beschermen.

Erfgoed en toeristische troef

De molen is de laatste, nog werkende standaardmolen in het arrondissement Mechelen. Inwoners die grote hoeveelheden graan willen laten malen, kunnen die naar de molen brengen. Zo kan de molenaar het maalproces tegelijk ook aan bezoekers tonen. Het is ook daarom belangrijk om de molen in goede conditie te houden.

Bovendien is het een toeristische trekpleister in de regio. De molen is elke zondagnamiddag open voor bezoek. In de schaduw van de molen staat de Pandoerenhoeve met lemen langgevelhoeve uit de 17e eeuw, waar bezoekers winter en zomer op zondagnamiddag kunnen genieten van een drankje. In het bijbehorende bakhuis wordt de eerste en derde zondag van de maand ambachtelijk brood gebakken.

Tweemaal per jaar is het er extra feestelijk. De laatste zondag van mei zijn er meiboomfeesten en de laatste zondag van augustus molenfeesten.

Het schepencollege heeft kennis genomen dat de geplande meiboomfeesten van 26 mei 2024 uitgesteld worden omwille van de slechte weersomstandigheden van de voorbije weken.

 

Heist-op-den-Berg doet mee met Stip-It

Mentale gezondheid van kinderen, jongeren en volwassenen is een belangrijk thema. Veel mensen hebben te maken (gehad) met pesten: 43% van de volwassenen geeft aan op een of andere manier met pesten in aanraking te komen, en 23% verklaart dat hij zelf gepest werd of wordt (VRT studiedienst & marktonderzoeksbureau GFK - 2019).

Het welzijn van mensen heeft bovendien onrechtstreeks invloed op de leefbaarheid van een gemeente. Zowel pesters als slachtoffers van pesten zijn vaak niet gelukkig. Mensen die niet gelukkig zijn, zijn minder geneigd om bij te dragen aan een positieve samenleving met respect voor elkaar.

Daarom neemt het lokale bestuur samen met de bewoners actie tegen pestgedrag. Op 9 en 28 september doen zij mee met de Stip-It campagne van VRT.

Het lokale bestuur zal later nog meer details over deze actie bekendmaken.'

Deel dit artikel